5 Mayıs 2023 Cuma

HIDIRELLEZ 2023

                 



 Bu sene ilk defa inanarak,isteyerek ,heyecanla dileklerimi gül ağacına astım. 2024 de görüşmek üzere diyorum.


Gelelim Hıdırellez'e ;

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Anadolu ve Balkanlar'da, Orta Asya ve Orta Doğu'da kışın bitiminin kutlandığı bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da adlandırılan Hıdrellez Bayramı, Türkiye'de 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Birbirinden farklı bir çok gelenek bulunmaktadır.


Kelime olarak Hıdırellez, Hz. Hızr ve Hz. İlyas’ın isimlerinin birleşmiş halidir. Hızr ismi Arapça’da Hıdır olarak teleffuz edilmektedir. Hıdırellez isminin zamanla, Hızırilyas, Hıdırilyas ve Hıdırellez halini aldığı tahmin edilmektedir.

Türk dünyasında Hıdrellez, Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın buluşma günü olarak kabul edilir. İnanca göre Hz. Hızır, karada zorda darda kalanların, Hz. İlyas ise denizlerde zorda ve darda kalanların yardımına koşmaktadır. Yine inanışa göre, Hz. Hızır ve Hz. İlyas yılda bir kere de buluşmaktadır. Bu buluşma gününde yani Hıdırellez’de dilek dileyenlerin dileklerinin kabul olacağına inanılır.


Ve tabii ki Hıdırellez denildiğinde akla gelen ilk şey ritüellerdir. Hıdırellez'in en yaygın ritüeli ateş yakıp üzerinden atlamaktır. Hıdırellez günü ateş üzerinden atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu ritüel adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir. Hıdırellez'de yapılan ilk ritüellerden biri akşam ezanı vakti gül ağacına dilek dilemektir. Gül dallarına para asılır ya da cüzdan bırakılır. 6 Mayıs günü de asılan paralar ve dilekler toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz çünkü Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.

İsteyenler dileklerini bir kâğıda çizip (Ben öyle yaptım.)kırmızı kurdela ile bağladıkları keselerle gül ağacına aşarlar.Son zamanlar da cıktı alıp resimlerle dilek dileniyor. E teknoliji tabii hayatımızın için de. HIDIRELLEZ Duâ "sı okuyup.Ertesi ssabahgün batımından önce kese alınıp. Suya atılıyor, paralar da cüzdan ...


Dilek dilemek bahane bana göre baharın gelmesi şahane. Her şeyin ama her şeyin hayırlısı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder